top of page

Onze Chiro

Lees hier alles over wat Chiro is en

ontdek alles over onze Chiro en onze werking

Wat is Chiro?

De Chiro is de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en België.

Chiro brengt kinderen en jongeren in hun vrije tijd samen, zonder onderscheid.

 

Via spel laat de Chiro hen ervaringen opdoen, leren ze hen samenleven en bieden ze hen een kijk op zichzelf en op de wereld.

De Chiro is meer dan spel alleen. Het is een leerschool voor het leven. Vertrekkend uit de leefwereld van kinderen en jongeren streeft het met hen naar een Chirodroom: een wereld waarin de Chirowaarden graag zien, respect, rechtvaardigheid en innerlijkheid centraal staan.

Chiro is geen eiland, maar is betrokken op de brede gemeenschap. Het zet jongeren aan om een engagement op te nemen in de buurt en de samenlevingen vormt hen tot geëngageerde en kritische wereldburgers.  

Alle leden, de leiding, de ouders en de buurt bouwen allemaal samen aan één jeugdbeweging: Chiro!

Chiro is:

  • Een plek waar je kan spelen.

  • Waar je je kan uitleven met andere kinderen uit de buurt.

  • Spelen en daarvan leren, zonder het te weten.

  • Een plek waar je kan lachen, dromen en plannen maken.

  • En kattenkwaad zal uithalen. Dat zeker.

  • Waar je de boel op stelten zet, maar in groep alles opruimt.

  • Waar je de tijd vergeet, maar in groep herinneringen maakt.

  • Een plek waar je  niet de beste, de snelste of de slimste moet zijn,

  • maar gewoon mag 'zijn'. Helemaal jezelf.

Wat is Chiro?
Voor meer informatie ga naar de website van Chiro Nationaal
https://chiro.be/

Chiro Sint-Jan-Berchmans

Mariakerke

Chiro SJB

Onze Chiro 'Chiro Sint-Jan-Berchmans', of afgekort 'Chiro SJB', is een jongenschiro in het hartje van de Gentse deelgemeente Mariakerke.

Elke zondag staan onze gemotiveerde leiders paraat, om elke week opnieuw, een fantastische namiddag te beleven samen met hun leden. Van 14u tot 18u beleven ze samen de gekste avonturen.

 

 

 

 

 

Verschillende afdelingen

We hebben binnen onze Chiro 6 verschillende afdelingen, die volgens leeftijden zijn opgedeeld. Aangepast aan de leeftijd en de leefwereld van die afdelingen, worden door de leiding verschillende activiteiten in elkaar gestoken. Van een groot bosspel tot een leuke knutselactiviteit, of van klassieke pleinspelen tot een nieuw themaspel: alles is mogelijk bij ons!

Evenementen en activiteiten

Chiro is meer dan zondagmiddag, van 2 tot 6. We organiseren met onze Chiro verschillende evenementen doorheen het chirojaar, zoals bijvoorbeeld  ons jaarlijks chiroetentje en onze Aspifuif 'WazZzapi!'. Ook wordt ons chirojaar steeds van start gezet op onze startdag. Dat valt tijdens het eerste weekend van oktober, tijdens ons weekendevenement de 'Mariakerkse Feesten'.

Daarnaast organiseren we ook verschillende activiteiten. Zo gaan we elk jaar gaan zwemmen in het zwemparadijs De Rozebroeken, houden we een jaarlijkse kinderfuif voor de jongste afdelingen en houden we o.a. een avontuurlijke Rambodag.

 

Check zeker eens onze kalender en nieuwspagina om op de hoogte te blijven van de komende activiteiten en evenementen.

Weekends en bivak

Elke Chirogroep gaat in de zomer op Chirokamp, of zoals wij het noemen: bivak. Dit is steeds ergens in België. Voor de meeste leden is dit het hoogtepunt van het jaar waar ze al maanden van tevoren naar uitkijken en jaren later nog over babbelen.

 

Op bivak ben je 10 dagen weg van huis en ben je steeds samen met je leiding en je vrienden. Voor de allerkleinsten is het vaak de eerste keer dat ze zo lang weg zijn van huis, en dat ze niet in hun eigen bed slapen. Op bivak slapen we op een veldbedje of een luchtmatras; de kleinsten in een lokaal, de ouderen in tenten.

Als voorbereiding op het kamp organiseert de leiding tijdens het jaar 'een weekendje'. Zo'n weekendje is per afdeling en is van vrijdagavond tot zondagmiddag. Op die manier weten de leden wat het is om een overnachting op locatie te doen en kunnen ze al eens 'oefenen'. Daarnaast wordt de band tussen de leden onderling en die met de leiding nog eens extra versterkt.

De tien dagen bivak zitten boordevol activiteiten. De leiding heeft op voorhand een gedetailleerd kampprogramma opgesteld: van een bosspel en creatieve activiteiten tot 's avonds een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan of een groot nachtspel.

Het eten op bivak wordt klaargemaakt door een kookploeg. De kookploeg bestaat uit ouders van (oud-)leden. De kookploeg doet dit vrijwillig, maar met veel plezier.Onze kookploeg doet erg hun best om flexibel om te gaan met koken. Zo kan je aan hen vragen om rekening te houden met speciale wensen, zoals intoleranties of andere eetwensen (halal) de kookploeg zal altijd hun best doen de aanpassingen te maken.

Het Chirokamp  heeft elk jaar een ander kampthema. Dat thema kom je te weten op de laatste Chirozondag voor de zomervakantie, tijdens de kampinschrijvingen. Meer informatie over het bivak kun je jaarlijks terugvinen in de Kampjoel.

Chiro Mariakerke

Onze Chiro maakt samen met Chiro Onze-Lieve-Vrouw deel uit van Chiro Mariakerke. Chiro SJB is een Chiro enkel voor jongens, Chiro OLV enkel voor meisjes. We delen het zelfde gebouw, maar zijn wel degelijk een aparte Chiro.

Extra info

Meer informatie i.v.m. het uniform, betalingen, het jaarthema en enkele afspraken voor op zondagnamiddag kun je vinden in onze Infojoel.

IMG_4828.HEIC
IMG_4786.HEIC
Lokalen_edited_edited.png

Jaaroverzicht 2022

Chiro SJB
Chirokamp
bottom of page